Jeste li znali da su štapiće u azijskim krajevima koristili prilikom svakog obroka jer su se vilice i noževi smatrali oružjem? Počevši od jednostavnih štapova i grana za vađenje hrane s vatre, razvila se široka lepeza štapića koja krasi mnoge istočne kulture.

Stvoreni u drevnoj Kini, štapići se u istočnom svijetu koriste kao posuđe više od 5000 godina gdje se na njih gledalo kao na produžetke prstiju.

Kad se radi o dizajnu, svaka zemlja ima svoje posebnosti. Tako su kineski najčešće izrađeni od drveta, plastike, kostiju, pa čak i od žada, slonovače i srebra dok su japanski kraći i obično zaobljeni te suženi pri vrhu. Osmislili su ih tako jer upravo to suženje olakšava uklanjanje kostiju malih riba.

Zanimljiva priča nam dolazi iz Koreje gdje se najčešće koriste metalni štapići. Svoju popularnost su stekli  prije nekoliko desetljeća kada je kralj upotrebljavao štapiće izrađene od čistog srebra kao test na otrov. Kad bi srebro dobilo drugu boju, kralj bi pretpostavio da ga netko pokušava otrovati.

Jedenje štapićima ima dosta prednosti. Budući da su toliko precizni, za one "više izbirljive" štapići vam omogućuju da pokupite ono što želite i ostavite ono što ne želite. Sa štapićima također lako odvajate meso od kostiju. Manji zalogaji hrane duže ''putuju'' od tanjura do usta te su kao takvi idealni za dobru probavu što pomaže u reguliranju kilograma. Dodatno, tehnika jedenja štapićima razvija motoričke sposobnosti.

Koliko među vama ima onih koji su pokušali i odustali? Nespretni u početku, ali kontinuiranim korištenjem štapića brzo ćete savladati tehniku korištenja štapića. Prije svega - naoružajte se strpljenjem...

Opušteno štapiće postavite u udoban položaj koji će vam omogućiti da jedete lakim pokretima. Prvi štapić pridržavajte palcem i vrhom prstenjaka, a drugi postavite između palca i kažiprsta (kao da držite olovku). Dok uzimate hranu možete dodatno koristiti i srednji prst kako biste fiksirali štapić.

Iako na prvu mnogima pojedina azijska jela zvuče egzotično i komplicirano za pripremu, u Yellu smo se potrudili približiti vam azijske specijalitete.

Stoga štapiće u ruke i prionite na Yello azijska jela:

Cha ca

Nema boljeg načina za doživjeti ljepote Vijetnama i osjetit čari ulica Hanoia od Cha ca (čit.ča ka). Obožavatelja bakalara fascinirat će sklad kurkume i svježeg kopra koji preplavljuju ovo jelo. Iz jednog zalogaja otkrijte zašto se vijetnamska ističe od ostalih azijskih kuhinja.

Mandžurijska piletina

Mnoštvo hrskavog povrća, sočna piletina s basmati rižom. 'Manchurian' na kineskom znači ludo, a upravo je takva i ova fuzija kineske i pakistanske kuhinje, koju jako vole i u Indiji. Jednostavan, a tako ukusan obrok dat će vam polet za cijeli dan!

Chow mein

Azijski rezanci s jajima savršeni su za ljubitelje al dente tjestenine. Chow mein umak daje rezancima sočnost i egzotičnost koja baš krasi ovo kinesko tradicionalno jelo. Komotno možete reći zbogom prekuhanoj tjestenini u svatovskoj juhi!

Sticky wings

Čili papričica, zvjezdasti anis, štapić cimeta, đumbir, mirin i šećer pretvaraju se u gusti slatko slani (ljutkasti) umak koji će krilca učinit slasnim zalogajčićima. Pripremite se zaprljati ruke jer uz ovo jelo ne treba vam pribor!

Pileći ražnjići u satay umaku

Satay, slatkasto slani umak od kikiriki maslaca, kokosovog mlijeka i curryja savršeno je novo ruho za odjenuti nanizanim pilećim zalogajima. Možda nesvakidašnje, neki bi rekli i pomalo ekstravagantno, no ako pitate Indonežane, reći će vam da savršeno pristaje! Oni to odavno znaju.

Dal s kokosom i špinatom

Indijsko gusto aromatično varivo od leće koje će te izbaciti iz kolotečine svakodnevice. Nemate vremena za daleka putovanja i velike promjene? Sanjariti uvijek možete – začinite svoj dan i kroz indijske mirise otputujte u daleke bogate okuse.

Tajlandski crveni curry s piletinom

Crveni curry je famozno jelo s Tajlanda kojeg jako vole ljubitelji egzotičnih začina i ljutine. Zašto? Komadi piletine i povrća uronjeni u ljuti bogati umak koji će zagolicati vaša nepca... Trebamo li ići dalje? PS. Najbolji dio - gotovo je za manje od pola sata!

Pad thai

Ako ste ikad bili u Bangkoku, naziv Pad Thai za vas ima poseban prizvuk u srcu. Ako niste, onda je naručivanje ovog jela najbolji način da osjetite njegov duh. Mi ovo jelo, inače najčešće naručivan take away food u svijetu, pripremamo na izvorni ''Bangkok street food'' način.

P.S. Azijati se, tokom obroka, nikad ne naginju nad stol. Zbog toga posudicu prinose ustima. A sve zbog toga što vjeruju kako takav način jedenja ne pritišće želudac. Probajte!