Šumska juha

Jesen je u punom jeku, moje najdraže godišnje doba. Vrući čaj, ukrasne bundeve, pečeni kesteni i topla juha moje su asocijacije na ovo vrijeme.

Nakon kiše uvijek dolazi sunce, u ovom slučaju dolaze gljive - vrganji!

Hrvatske šume bogate su vrganjima, osobito u ovo doba koje obiluje kišama.

Prepoznatljiv smeđi klobuk i debela mesnata stabljika i neiskusnim gljivarima olakšati će potragu. Ukoliko želite pojednostavniti traženje, možete ih pronaći i na obližnjim tržnicama.

Osim bogatog, punog okusa, vrganji obiluju proteinima, željezom i vitaminom D. Svakom mesu, rižotu, tjestenini i umaku dat će poseban "štih" no ipak najbolje plivaju u juhi :).

 

Donosim vam recept za "Šumsku juhu"

 

Što vam treba?

 

1 žlica maslinovog ulja

1 glavica luka

1 češanj češnjaka

400gr svježih vrganja (ili bilo kojih drugih gljiva)

50 gr špeka

100 ml bijelog vina

600 ml vode

1 žlica senfa

1 žličica mješavine začina, soli i papra po želji

50 ml kiselog vrhnja

 

Kako pripremate?

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno sjeckani luk i protisnuti češnjak, kada poprime zlatnu boju dodajte špek i vrganje. Kratko pirjajte podlijevajući vinom i vodom, dodajte začine kada gljive omekšaju, umiješajte žlicu senfa koja ovoj juhi daje poseban okus te kiselo vrhnje.

Prije posluživanja juhu pospite svježim sjeckanim vlascem i uživajte.

Dobar tek želi vam Apet_eat