Ovo možda niste znali o tjestenini!

Kad netko spomene talijansku kuhinju prva asocijacija je tjestenina.  Međutim tjestenina uopće nije nastala u toj susjednoj nam zemlji već tisuće kilometara dalje – Kini. Legenda kaže da je špagete Talijanima otkrio Marco Polo još u 12.stoljeću. I tako je sve krenulo…Doslovno od jednih špageta. Zvuči jednako nevjerojatno, ali ljudi su jeli tjesteninu tisućama godina bez sosa od rajčica.

Naime, tek kada je to povrće stiglo iz Mexica u Europu dosjetili su se da bi bilo dobro spojiti ih, a naknadno su počeli dodavati meso pa se rodio bolognese. Logično, najviše ju jedu Talijani a u stopu ih prate stanovnici Venezuele i Tunisa. 

Danas postoje preko 600 vrsta tjestenine i neke imaju preko 1300 imena. Taj temelj talijanske kuhinje očarava nas i svojim oblicima. Najpopularnije su penne, špageti i makaroni.

Mit da svakodnevno konzumiranje tjestenine uzrokuje debljanje nije istina. Naime, jedan prosječan obrok tjestenine ima 300 kalorija što je zapravo jedna šestina minimalnog dnevnog unosa. Isto tako, integralna tjestenina nema manje kalorija već više vlakana, samim time lakše je probavljiva.

U YELLO PAKETIMA KORISTI SE SAMO DOMAĆA TJESTENINA

Mi, u Yellu biramo svježu Aurelia tjesteninu koja se proizvodi od 100% baranjske durum pšenice bez konzervansa i s niskim glikemijskim indeksom. Sve navedeno čini ju nježnijom tijekom kuhanja. 

Zapravo, razliku između svježe i suhe tjestenine teško je dočarati, stoga ju je najbolje isprobati u Yello jelima! Bilo da je pomiješamo s umakom, svježim začinom ili ju umiješamo u juhe ili variva, pasta pristaje uz svaku kombinaciju.

Naravno, Talijani je kuhaju na tradicionalni način 'al dente', a neki narodi jedu tjesteninu čak i bez pribora. Nešto kao Disneyevi likovi Dama i Skitnica koji su popularizirali mesne okruglice sa špagetima iako takvo jelo u Italiji zapravo nemate gdje ni pojesti jer jednostavno ne postoji.

No, postoji sreća na svakom koraku, a to su potvrdili i oni! Znanstvenici su složni u tome kako nas tjestenina čini sretnima. Pitate se kako? Pa u tjestenini ima puno dobrih ugljikohidrata, a upravo ti ugljikohidrati povećavaju količinu serotonina u našim tijelima i u konačnici stvaraju nam osjećaj sreće i blagostanja. 

U misiji da vas Yello učini sretnima, predstavljamo vam Yello tjedan tjestenine.

U TJEDNU PAŠTE PRIPREMILI SMO 5 NAJFINIJIH TALIJANSKIH USPJEŠNICA

Lazanje

Lazanje su neodoljiv izbor za obiteljski ručak ili večeru, ukusan obrok koji će bit spreman za svega četrdesetak minuta. Listovi domaće svježe tjestenine, ni previše ni premalo nadjeva, nezaobilazan bešamel i  vrhunski grana padano. Sloj ljubavi, sloj strpljenja pa opet sloj ljubavi čine najbolje lazanje! Bilo da su svježe i vruće iz pećnice ili sutrašnji ručak, ovaj talijanski klasik zasigurno je mnogima omiljeni obiteljski favorit.

lazanje

Carbonara s gljivama

Ponos središnje Italije, a naročito Rima, carbonara osvaja svojom jednostavnošću i finoćom. Umjesto špeka dodali smo joj gljive. Osim što su bogate bjelančevinama, gljive su vitaminska dragocjenost šuma. Za one koji bi se malo odmaknuli od mesa, isprobajte talijansku tjesteninu u posebnom izdanju. 

carbonara s gljivama

Cacio e pepe

Trio koji tvori kremasto i ukusno jelo je sir Pecorino, papar i svježe Fettuccine. Iako namirnice na prvu djeluju obično, čar je u njihovoj specifičnosti. Ovčji tvrdi sir Pecorino sa slanim i jačim okusom, svježe istučen papar sa snažnom aromom i jednako svježe fettuccine ovo jelo čine virtuoznim.

cacio e pepe

Tortelloni s pestom od oraha

Koliko jednostavno, toliko i brzo, a ništa manje ukusno! Nema puno filozofije, svježi pripravljeni tortelini i kremasti pesto od oraha za ležerni obrok. Odlučite da je dan za opuštanje, bezbrižnost i ugađanje sebi!

tortelloni s pestom od oraha

Lungić cacciatore

Caccaiatore na talijanskom znači lovac a ovo jelo ulovilo je fine sastojke na lovački način. Polako pržene ploške lungića pomiješane s lukom, gljivama i rajčicom pretvaraju se u talijanski favorit. 

lungić cacciatore

Buon appetito! Dobar tek!