Tko ne bi volio da mu uskrsni stol ne izgleda bajkovito? A još bolja stvar je da ta bajka zaživi i u vašem domu, zar ne?

Prije svega, sjajno je što Uskrs slavimo u proljeće jer baš to godišnje doba krase najljepše i najvibrantnije boje. Stoga će mnogi od nas s proljetnom inspiracijom ukrasiti i svoj uskrsni blagdanski stol. Šarenilo na stolu je oduvijek poželjno i u ovom slučaju vrijedi ona stara: Od viška glava ne boli! Unatoč pandemiji i sad već kroničnoj izolaciji ništa vas ne sprječava da ne napravite velike gastro planove za nadolazeći Uskrs.

Svoja mjesta na pozornici i oviga puta zauzet će punjena jaja, rotkvice, ribani svježi hren, svežnji mladog luka, francuska salata, orahnjača, makovnjača, krostata, kolač s rogačem, pinca, zapakirana čokoladna jaja i uskršnji zečevi… I na posljetku domaća kuhana šunka kao glavna zvijezda. 

Uz svu ovu raskoš jela, mjesta na blagdanskom stolu zauzimaju i šarene kreativne pisanice. One su dio nezaobilazne tradicije za proslavu Uskrsa jer jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje i novi život. Bojenje jaja veselim i šarenim bojama dio je proljetnog slavlja i novog života koji dolazi nakon zime. 

Znate li koje se značenje krije iza boja kojima bojimo pisanice? Crvena je simbol ljubavi i dobrote, ljubičasta simbol bogatstva, zelena boja predstavlja rođenje i obnovu, svijetloplava simbolizira početak novog stvaranja te mir i skladnost. Žuta nam boja donosi sreću i radost, dok se ružičasta veže uz zaigranost. A to je upravo ono što nam treba, igra sa bojama.

Jedinstveno mjesto na pozornici trebaju zauzeti i svježi cvjetovi vibrantnih boja u vazi. Ne bismo trebali zaboravit na te šarene kompozicije od cvijeća. Neka narcisi, jorgovani i tulipani ožive za vas. Prilikom postavljanja stola samo pripazite da ne zaklanjaju lica gostiju stoga izbjegnite naginjanja iza visokih i prevelikih cvjetnih ukrasa. 

Za blagdansku svečanost izvadit ćemo najbolje posuđe, porculan, srebrni pribor, lijepo izrezano staklo i kristale.

Među svime time nađite i mjesta za Yella koja se odlično uklapaju u uskršnju priču: 

Cottage pie

Pastirska pita je božanstven složenac omiljen među Englezima. Podij finog mljevenog junećeg mesa sa povrćem, začinima i neizostavnim Worchester umakom prekrili smo kremastim pire krumpirom i ribanim grana padanom.  Nakon svega desetak minuta u pećnici stvoren je složenac koji će zasigurno osvojiti i dječja nepca. Uz ovo jelo, odraslima preporučujemo čašu  hladnog craft piva.

Proljetna kvinoja salata

Kvinoja je kraljica žitarica bogata kalcijem i proteinom. Mi smo je doveli u šareno povrtno društvo – tu su nam blitva, korabica, češnjak i rotkvica. Uz malo soka limuna i jaje on top… Ova osvježavajuća salata osvojit će vas u trenu!

Sretan Uskrs od srca želi Vam Yello tim!