Otkako se slavi ljubav, traje i potraga za čarobnim sastojcima koji jačaju njezin učinak. Svakako da je čokolada  jedan od tih čarobnih sastojaka koji se mogu pretvorit u krunu intimne večeri. Kako joj to uspijeva, doznajte u nastavku…

Theobroma je latinski naziv za kakaovac i znači 'voće bogova'. U potpunosti se slažemo s time. Tko god tvrdi da čokolada nije jedna od temeljnih namirnica ljudske prehrane, uvjereni smo da griješi. Čini se svakako hranjivijom od graha i mesa! 

Između ostalog, čokolada je bila i sveto piće Asteka, povezivala se s boginjom plodnosti Xochiquetzal (pokušajte samo izgovoriti) i pilo ju je samo plemstvo. Europa, točnije Španjolska, može biti zahvalna nemilosrdnom osvajaču Meksika Hernanu Cortesu koji je u ovaj dio svijeta donio taj slasni užitak. Njezina afrodizijačka slava bila je toliko velika da su je žene potajice pile. Čokolada izaziva ovisnost i uzbuđenje poput kave jer sadrži alkaloid teobromin.

Ok, postoji li žena koja nije osjetila kako joj se obrana ruši pred kutijom čokoladne bombonjere? Dodjeljuje joj se simbolična uloga u ritualima romantičnog udvaranja. Okus, tako poznat u Europi i Americi, uopće se ne cijeni u Aziji i Africi. Za one koji žele znati više: za mog zadnjeg putovanja u Myanmar nisam mogla pronaći čokoladu i toliko sam patila da sada u potpunosti shvaćam kakve posljedice proživljavaju ovisnici o drogi. 

U čast dana zaljubljenih, nudimo vam omiljeni recept za čoko sočnu tortu. Jednostavna za pripremu, kremasta i fina. Riječ je o torti s kojom ne možete pogriješiti i vjerujemo da će upotpuniti vašu romantičnu priču.

Što vam treba?

125 g čokolade za kuhanje

125 g maslaca

1 žlica smeđeg šećera

2 cijela jaja

2 žlice oštrog brašna

Šaka bobičastog voća

Sladoled od vanilije (nije na odmet)

Kako pripremate?

Rastopite čokoladu i maslac na pari, potom umiješajte šećer. Istucite bjelanjak i zasebno žumanjak. U čokoladnu smjesu lagano s pjenjačom umiješajte brašno i jaja. Izlijte u mali kalup (promjer 9 cm), ubacite smrznuto bobičasto voće tako da potone. Pecite u pećnici 15 minuta.

Kako je torta brzo gotova, volimo ju poslužiti toplu i dodati joj kuglicu sladoleda od vanilije. Toplo hladna čokoladna kombinacija osvaja svačije srce, ako ne srce, onda definitivno želudac.

U slast,

Ner’a